Kališní jamka

Odrůdově je charakteristická především hloubka a šířka kališní jamky a větší nebo menší žebernatost jejich stěn. U některých (často drobnoplodých) odrůd jabloní (Ananasová reneta) jamka kališní chybí (kalich je posazen přímo na povrchu) nebo je velmi mělká, popř. široká a mělká, a jindy opět hluboká a úzká. Mezi těmito možnostmi existuje celá řada přechodů.
Poloha kalichu – hloubka kališní jamky. Podle KOHOUTA (1960) může být kalich na temeni plodu vtlačený nebo hluboce vtlačený. K odlišení převládajícího umístění kalichu používáme podobného označení, jako použili KRÜMMEL a kol.(1956). Rozeznáváme kalich (v závorce uvádíme hloubku kališní jamky): 1. hluboko zapuštěný (hluboká – hlubší než 2/10 její šířky – Red Delicious, Albrechtovo); 2. středně zapuštěný (středně hluboká – mělčí než 2/10, ale hlubší než 1/10 její šířky – Boskoopské); 3. velmi mírně zapuštěný (mělká – mělčí než 1/10 její šířky – Coxova reneta, Breuhahnovo); 4. na povrchu (chybí – Ananasová reneta). Kališní jamka se měří od bází uštů.
Šířka kališní jamky. Rozlišujeme jamku: 1. úzkou (Grahamovo, Golden Delicious); 2. středně širokou (Strýmka, Coxova reneta); 3. širokou (Albrechtovo, Rome Beauty).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *