Gdánský hranáč

Synonyma a cizí názvy: Danziger Kantapfel, Roter Kantapfel.
Původ: Stará odrůda neznámého původu.
Rozšíření: Byla pěstována již v 18. století v Německu a Holandsku. Dnes se u nás pěstuje pouze ojediněle ve starých sadech.
Znaky a vlastnosti stromu: Roste bujně a vytváří velké, kulovité, později široce rozložité koruny. Hodí se jen pro volné tvary. Je dobrým opylovačem. Kvete středně pozdě.
Znaky a vlastnosti plodu: Plody jsou střední až větší, kulovité až ploše kulovité, nepravidelné, s charakteristickým švem, od kalichu ke stopce. Slupka je hladká, lesklá, slámově žlutá, z větší části krvavě červená až červeně žíhaná. Dužnina je nažloutlá pod slupkou narůžovělá, jemná šťavnatá, navinule sladká, s malinovou příchutí, dobrá. Sklízí se koncem září, konzumní zralosti dosahuje ihned po sklizni a vydrží do prosince, avšak ztrácí chuť.
Plodnost: Středně raná, střední, méně pravidelná.
Odolnost: Proti mrazu je značná, strupovitostí trpí silně, padlím slaběji.
Celkové zhodnocení: Přednostmi této odrůdy jsou značná odolnost proti mrazu a lákavý vzhled plodů. Hlavními nedostatky jsou jen průměrná chuť, snadná otlačitelnost, kratší doba konzumní zralosti plodů a silná náchylnost ke strupovitosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *