Jeptiška

Synonyma a cizí názvy: Železné, Roter Eiserapfel, Eiser rouge.
Původ: Velmi stará odrůda, pěstovaná v Německu již v 16. století.
Rozšíření: Dnes se u nás pěstuje ojediněle ve starých sadech.
Znaky a vlastnosti stromu: Roste velmi bujně a vytváří široce rozložité koruny. Je špatným opylovačem. Kvete středně pozdě.
Znaky a vlastnosti plodu: Plody jsou střední až větší, tupě kuželovité, mírně žebernaté, zelenavě žluté, z větší části kryté špinavou červení, tmavě červeně žíhané, fialově ojíněné. Dužnina je zelenavě bílá, tuhá, méně šťavnatá, sladká, bez aromatu, chuti podprůměrné. Sklízí se v polovině října, konzumní zralosti dosahuje v lednu a vydrží do května, nehnije, nevadne.
Plodnost: Pozdní, střední až hojná, dosti pravidelná.
Odolnost: Proti mrazu značná, strupovitostí i padlím trpí středně.
Celkové zhodnocení: Přednostmi jsou dlouhá konzumní zralost, snadná skladovatelnost, odolnost proti mrazu a malá náročnost na stanoviště. Nedostatkem je podprůměrná chuť a pozdní plodnost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *