Starkrimson delicious

Synonyma a cizí názvy: Žádné nemá.

Původ: USA. Ve výsadbě odrůdy Starking Delicious, kterou vlastnil R. BISBEE v Hoad River ve státě Oregon, byl objeven v roce 1952 jeden strom, který se od výchozí odrůdy zřetelně lišil charakterem růstu i vybarvením plodů. Do praxe tuto mutaci zavedla jako novou odrůdu firma STARK BRO’S LOUISIANA v roce 1957. Je patentována pod číslem 1565.
Rozšíření: Nejvíce se pěstuje v Americe, v Evropě se množí především ve Francii u firmy DELBARD, která zakoupila patent pro Evropu.

Znaky a vlastnosti stromu

Habitus: Korunu zpočátku kuželovitá až vejčitá, později vznosně kulovitá, vždy asi o 1/3 menší než koruna odrůdy Starking Delicious na stejné podnoži a ve stejném věku. Je středně hustá.
Růst: Zpočátku roste bujněji, avšak slaběji než odrůda Starking Delicious; v plné plodnosti je růst slabší. Oproti jiným mutacím typu spur je růst silnější. Vyžaduje delší výchovný řez. Udržovací řez spočívá především v průklestu. Málo se rozvětvuje, ale vytváří na prodlužujících výhonech krátký obrost ve formě plodných trnů. Zakracování prodlužujících výhonů mívá za následek rozvětvování, plodné trny se pak nevytvářejí, a tím se snižuje plodnost.
Výhony: Středně silné, mírně šlahounovité, jen málo zakřivené, tvarově středně kolénkovité. Internodia jsou středně dlouhá až krátká. Barva výhonu je tmavě fialově hnědá, lesklá, krytá jemným, téměř souvislým, hustým, šedým ojíněním, vrcholy jsou mírně plstnaté. Lenticely jsou středně velké, šedě plstnaté, vystouplé, kulaté, středně husté, ale zanikají v ojínění. Pupeny jsou středně velké, stříbřitě šedé, plstnaté, široce kuželovité, tupěji zakončené, přitisklé, sedící na malé, krátce vystouplé patce s krátkými naznačenými bočními žebry. Květní pupeny jsou středně velké, šupiny tmavě červenohnědé, jen málo plstnaté. Dvouleté dřevo je tmavě hnědé, našedlé, s výrazně kulatými a vystouplými lenticelami.
Listy: Velmi podobné listům odrůdy Starking Delicious, jsou však o něco menší a tužší.
Květy: Jsou těžko odlišitelné od odrůdy Starking Delicious, korunní plátky se však překrývají.
Opylovací poměry: Zcela stejné jako u původní odrůdy. Starkrimson Delicious je dobrým opylovačem, kvete středně pozdě.

Znaky a vlastnosti plodu

Tvar a velikost: Téměř stejné jako u odrůdy Starking Delicious. Pouze plody bývají nepatrně delší; největší šířka je uprostřed anebo pod polovinou plodu.
Slupka: Hladká, matně lesklá, mírně mastná, vosková, pevná, silná, při jídle překáží. Základní barva je zelená, později žlutozelená. Vybarvuje asi o 14 dní dříve než odrůda Starking Delicious, a to i uvnitř koruny. Krycí barva, která pokrývá prakticky celý plod, je tmavě fialově červená, „rozmytá“, se silným nafialovělým ojíněním. Lenticely jsou rzivé, světle vroubené, výrazné.
Dužnina: Žlutavě bílá až do doby správné sklizňové zralosti nazelenalá, středně zrnitá až jemná, křehká, později měkká, šťavnatá, příjemně vonící. Po rozkrojení hnědne. Chuť je sladká až velmi sladká, typicky silně aromatická, jen dobrá. Dobře vyzrálé plody z vhodných stanovišť se chuťově podstatněji neodlišují od původní odrůdy. Z méně vhodných, chladnějších podmínek zůstává však dužnina nazelenalá a tím nedosahuje požadovanou kvalitu.
Ostatní plodové znaky (stopka, stopečná jamka, kalich, kališní jamka, jádřinec) jsou těžko odlišitelné od původní odrůdy Starking Delicious.
Doba zrání: Sklízí se obyčejně v druhé polovině října, později než odrůda Starking Delicious, a to až když je dužnina žlutavě bílá. Konzumní zralosti dosahuje v listopadu až v prosinci, vydrží do března až dubna, a to podle stanoviště a podmínek uskladnění; nevadne, později však hořkne a někdy hnije od stopky.

Hospodářské vlastnosti

Plodnost: Středně raná, středně úrodná. Plodí dříve a zpočátku mnohem více než Starking Delicious. V pozdějších létech je na rozdíl od původní odrůdy sklon k alternativní plodnosti a celkový výnos z plochy přibližně stejný. Nasazuje obvykle po 1 plodu v květenství a vytváří mnohem častěji volnější shluky než původní odrůda. Drží velmi dobře na stromě.

Vhodné tvary a podnože

Pěstuje se především na nízkých tvarech. Lze však pěstovat i polokmeny na semenáči, čtvrtkmeny na semenáči, M 11 a A2. Pro zákrsky lze doporučit M 1, 2 a 4 a hodí se i podnož M 7, kde jsou v některých pokusných výsadbách u nás docilovány dobré výsledky. Podnož M 9 lze použít ve výjimečných případech pouze pro vřetenovité zákrsky na zahuštěné výsadby. Na jednotku plochy se vysazuje až o 40 % více stromků než u odrůdy Starking Delicious při použití stejné podnože. Pro přísné tvary některých palmet je nevhodná, hodí se na pásové, volněji rostoucí výsadby zákrsků.

Nároky na prostředí

Na teplo je náročnější než Starking Delicious; u nás ji lze pěstovat pouze v I. – II. zóně v kukuřičném výrobním typu a nejlepších oblastech typu řepařského. V chladnějších polohách zůstává dužnina nazelenalá a chuťově nevyhovuje. Doporučuje se vysazovat jen do úrodných půd.

Odolnost

Strupovitostí trpí silně, padlím velmi slabě, a to stejně jako výchozí odrůda. Proti mrazu je Starkrimson Delicious asi středně odolný, po silných mrazech je na rozdíl od původní odrůdy více poškozován. Zkušenosti z našich podmínek s touto odrůdou v odolnosti proti mrazům zatím nemáme. Květy nejsou odolné proti pozdním jarním mrazíkům.

Schopnost k přepravě

Plody jsou proti otlačení dosti odolné, poškozená místa nejsou znatelná.

Celkové zhodnocení

Přednosti: K nejlepším vlastnostem patří tržní kvalita plodů, jejich vzhled, dlouhá konzumní zralost, dobrá skladovatelnost a schopnost k přepravě, odolnost proti padlí a „spur“ typový charakter růstu, ovlivňující ranější nástup do plodnosti a umožňující n stejné podnoži hustší spon než u původní odrůdy.
Nedostatky: K hlavním nedostatkům patří pouze středně velká plodnost, velká náročnost na teplo a průměrná chuť plodů, která se nevyrovná nejjakostnějším odrůdám (např. Golden Delicious a McIntosh), a v horších podmínkách, v chladnější oblasti anebo i po chladnějším vegetačním období nedostihuje ani původní odrůdu.

Poznámky

Odrůda Starkrimson Delicious se u nás zatím jen zkouší. Ukazuje se, že může mít pěstitelský význam pouze v teplých oblastech a ve středních polohách, kde by mohla nahradit odrůdu Starking Delicious. Jako „spur“ typová odrůda roste sice slaběji než odrůda původní, ale nikoliv tak slabě jako mutace typu „spur“ od jiných odrůd, např. Stark Spur Golden Delicious nebo i Red Spur Delicious. Vyžaduje proto pro volné zákrsky středně rostoucí podnože. Výchovný řez zpočátku slouží k zapěstování koruny, ale jakmile je koruna založená, zakracujeme jen málo, popřípadě vůbec nezakracujeme prodlužující výhony,čímž podporujeme tvorbu krátkého obrostu (plodných trnů) a tím docilujeme ranější nástup do plné plodnosti a vyšší výnos. Pokud bychom výhony zakracovali, nasazování plodonosného obrostu je neuspokojující a po zakrácení výhonu se vytvářejí 2 – 3 silnější, růstové výhony, dále jen několik trnů a spodní část výhonu vyholuje. Udržovací řez spočívá hlavně v průklestu, který zaměřujeme k prosvětlení a déle k odstraňování staršího dřeva a snažíme se zapěstovat silné výhony, které jsou zárukou kvalitních sklizní. Vyhovuje řez, který se podobá tzv. „Pillar systému“, anebo i tento způsob řezu. Sklonu k alternativní plodnosti nutno čelit dokonalou agrotechnikou a redukcí násady, celých starších plodných větví, zejména v roce očekávané nadměrné sklizně. Zmlazování plodonosného obrostu, jak je známe u jiných odrůd, se nedoporučuje. Ukazatelem jakostního stanoviště pro všechny typy odrůd skupiny Delicious jsou plodové vlastnosti. Mimo zmíněné barvy a s tím související kvality dužniny je to žebernatost plodů. Čím jsou podmínky pro pěstování lepší, tím jsou plody větší a méně žebernaté. Plody dovážené z jižnějších států jsou velmi oblé, tupé a téměř jen naznačeně žebernaté.
Starkrimson Delicious je možno po vyzkoušení doporučit pro intenzívní výsadby a spolu s některými dalšími mutacemi nahradí původní odrůdu Starking Delicious.

Hlavní znaky pro rozpoznání

Typický růst stromů, ve školce tvorba plodných trnců, barva výhonů a listů, tvar, vybarvení, chuť i vůně plodů.
Další uváděné a v zahraničí nejvíce pěstované odrůdy skupiny Delicious je možno rozdělit na mutace v barvě plodu, přičemž ostatní znaky a vlastnosti původní odrůdy, zejména charakter růstu a plodnost zůstaly prakticky zachovány, a na růstové mutace typu „spur“, u nichž jsou rovněž plody intenzívněji zbarvené. Tyto „spur“ typové odrůdy se velmi podobají v hlavních znacích a vlastnostech popsané odrůdě Starkrimson Delicious.

HARDI – SPUR DELICIOUS

(Griggith Spurred Red Delicious, Lonely, klon Lonely.)

Mutace objevená v roce 1958 ve 20letém sadu odrůdy Starking Delicious ve státě Washington. Množí se od roku 1962. Stromy vykazují růst typu „spur“. Slupka plodů je intenzívně červeně zbarvená a vybarvuje se dříve než u plodů odrůdy Starking Delicious.

HARROLD RED DELICIOUS

Mutace objevená na větvi stromu odrůdy Starking Delicious v roce 1954 ve státě Washington. Vzrůst stromu je stejný jako u původní odrůdy, ale plody vybarvují dříve než u odrůdy Starking Delicious; jsou souvisle, tmavě červené po celém povrchu, jemně pruhované.

LALLA DELICIOUS

Mutace odrůdy Delicious objevená v roce 1914. Stromy rostou jako u výchozí odrůdy, jsou však plodnější. Plody jsou celé červené, pruhované.

MILLER STRAIN

Mutace odrůdy Starking Delicious, objevená prof. R. V. LOTTEM na universitě v Illinois. Stromy mají růst typu „spur“. Plody se záhy a celé vybarvují; jsou tmavě červené.

MILLER STURDY SPUR DELICIOUS

(Miller Spur, Miller Spur Delicious.)

Mutace objevená v roce 1957 na celém stromě odrůdy Starking Delicious ve státě West Virginia. Stromy mají růst typu „spur“. Plody se vybarvují velmi raně a jsou tmavě červené bez žíhání.

OKANOMA

(Spurred Okanoma, Kopp’s Delicious.)

Mutace odrůdy Delicious, objevená ve státě Washington. Stromy mají vzrůst typu „spur“. Plody se vybarvují časně a jsou tmavě červené, někdy s částečným žíháním.

RED KING DELICIOUS

Mutace objevená v roce 1936 na větvi starého stromu Starking Delicious. Množí se od roku 1955. Vzrůstem se od původní odrůdy neliší, ale plody se dříve a intenzívněji vybarvují i v zastíněných částech koruny; jsou rovněž žíhané. Tato mutace se nepovažuje za stabilní, neboť při rozmnožování dochází k zvratu k původní formě.

RED PRINCE DELICIOUS

Mutace odrůdy Delicious objevené v roce 1955. Vzrůst stromů je stejný jako u původní odrůdy. Plody záhy vybarvují a jsou tmavě červené.

RED QUEEN

Mutace odrůdy Starking Delicious objevená v roce 1952. Vzrůst stromů je normální jako u původní odrůdy. Plody vybarvují velmi brzy.

REDSPUR DELICIOUS

(„Show“, Show Red, klon Gilbert.)

Mutace odrůdy Starking Delicious, objevená v roce 1954 na celém stromě odrůdy Starking Delicious ve státě Washington. Množí se od roku 1959. Stromy jsou typu „spur“. Rostou slaběji než stromy odrůdy Starkrimson Delicious, ve školce vytvářejí korunky pouze s 2 – 3 výhony, ostatní část jsou již plodné trny, plodí dříve než odrůdy Starkrimson Delicious. Plody vybarvují velmi záhy, několik týdnů před sklizní. Mají souvislou, tmavě červenou barvu, tmavší než odrůda Starkrimson Delicious. Vyžaduje silnější podnože pro všechny tvary než odrůda Starkrimson Delicious; jinak velmi slabě roste a stromy rychle stárnou. Zkouší se i v některých výsadbách u nás a velmi dobře splňuje požadavky, které klademe na mutace „spur“ typu. Je nadějná po pěstitelské stránce. Chuťově se prakticky neliší od celé skupiny Delicious.

RICHARED DELICIOUS

Mutace objevená v roce 1915 na celém stromě odrůdy Delicious ve státě Washington. Začala se množit od roku 1927. Stromové znaky jsou stejné jako u původní odrůdy, vybarvení plodů je však o něco ranější a barva je intenzívnější než u odrůdy Red Delicious. Plody jsou ohnivě červeně zbarvené po celém povrchu, nejsou žíhané. Uvnitř stromu se však plody vybarvují hůře.

ROYAL RED DELICIOUS

Mutace odrůdy Richared Delicious byla objevená v roce 1948 ve státě Washington. Množí se od roku 1954. Vzrůst je normální jako u odrůdy výchozí, ale plody se vybarvují raněji a zbarvení je jednotné, málo žíhané, intenzívnější než u odrůdy Richared Delicious. I uvnitř koruny jsou plody velmi dobře vybarvené.

ROYAL STEWART SPUR DELICIOUS

Mutace objevená v ovocném sadu v British Columbia (Kanada) v roce 1954. Stromy mají růst typu „spur“.

SHOTWELL DELICIOUS

Mutace objevená na větvi stromu odrůdy Delicious v roce 1928 ve státě Washington. Začala se množit v roce 1934. Stromové znaky jsou stejné jako u původní odrůdy, plody se však vybarvují na stromě o několik dní dříve a jsou tmavěji, stejnoměrně červeně zbarvené, s několika pruhy.

SKYLINE SUPREME RED DELICIOUS

Mutace objevená v roce 1956 na celém stromě v sadě odrůdy Starking Delicious. Stromy rostou stejně jako u výchozí odrůdy. Plody vybarvují asi o 10 dní dříve než odrůda Richared Delicious a jsou červené bez žíhání.

STARKSPUR RED DELICIOUS

Mutace odrůdy Delicious objevená v roce 1953. Množí ji firma STARK BRO’S LOUISIANA od roku 1962. Stromy mají růst typu „spur“. Plody se vybarvují dříve a jsou lépe zbarvené než plody odrůdy Starking Delicious. Podobají se odrůdě Starkrimson Delicious, jsou celé červené, ale žíhané.

SUPER STARKING DELICIOUS

Mutace odrůdy Starking Delicious, objevená v roce 1955. Množí ji firma STARK BRO’S LOUISIANA od roku 1964. Stromy mají stejný růst jako původní odrůda, plody se však vybarvují dříve a jsou lépe zbarvené než plody odrůdy Starking Delicious.

TOP RED DELICIOUS

Mutace objevená na větvi odrůdy Shotwell Delicious v roce 1954. Množí se od roku 1960. Vzrůst stromů je normální, jako u odrůdy Delicious. Plody se však vybarvují nejdříve ze všech známých mutací této skupiny odrůd. Zpočátku jsou plody žíhané, ale v době zralosti se zdají jednotně zbarvené.

VANCE DELICIOUS

Mutace objevená v roce 1929 na větvi 10letého stromu odrůdy Delicious. Stromy rostou stejně jako u původní odrůdy. Zbarvení je souvisle „rozmyté“, jednolité, bez žíhání, objevuje se dříve a je intenzívnější než u původní odrůdy. Plody dozrávají na stromě o 1 týden dříve než odrůda Starking Delicious.

WAYNE SPUR DELICIOUS

Považuje se za mutaci odrůdy Starking Delicious, byla objevena v roce 1957. Množí se od roku 1962. Stromy vykazují růst typu „spur“. Plody se vybarvují několik dní před odrůdou Starking Delicious, mají souvislejší červenou barvu, méně nápadné žíhání a delší trvanlivost než původní odrůda.

WELLSPUR DELICOUS

(Azwell Red Delicious, klon Azwell.)

Mutace odrůdy Starking Delicious, objevená v roce 1953 na 3 stromech ve státě Washington. Množí se od roku 1958. Stromy jsou typu „spur“. Plody se vybarvují velmi časně, tmavě červeně (jsou tmavší než u odrůdy Starkrimson Delicious), jsou méně ojíněné, okolo kalichu a ve stopečné jamce prosvítá tmavě zelená barva. Wellspur Delicious se zkouší i u nás a ukazuje se, že roste daleko slaběji než odrůda Starkrimson, ve vzrůstu se dá srovnávat s odrůdou Redspur Delicious.

Poznámky

Všechny uvedené mutace a ještě mnoho dalších, které neuvádíme, vznikly v důsledku velké variability původní odrůdy Red Delicious, a později i odrůdy Starking Delicious. Jednotlivé mutace jsou uváděny do množení školkařskými podniky a do jisté míry mají charakter komerční. Sklizené plody většiny mutací se prakticky nedají již na trhu od sebe rozeznat a jsou uváděny pod souhrnným názvem Delicious. Pěstování uvedených mutací vyžaduje pečlivého udržovacího šlechtění, stále selekce za účelem udržení požadovaných znaků, popřípadě dalšího zlepšování. Týká se to jak mutací barevných, tak zejména mutací růstových, které označujeme jako tzv. „spur-typy“. Selekci provádíme i u nás, avšak ponecháváme prozatím pro množení původní názvy odrůd a pouze evidujeme množené klony za účelem pěstitelské kontroly a označujeme je čísly.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *